Witam, wielu z was zastanawia się zapewne jak powstają sieci typu wiaderko czy puchatek. Myślicie pewnie, że właściciele takich sieci to programiści, czy ludzie mający kolosalną ilość pieniędzy oraz czasu a klucz ich sukcesu polegał tylko na tym, że zaczęli wcześnie i mięli zasoby, o których pisałem wcześniej. Otóż nie prawda. Kluczem do sukcesu są chęci, zaangażowanie i przede wszystkim cechy charakteru takie jak: Wytrwałość oraz zdolność do myślenia i planowania, bo sieć to nie tylko serwer czy strona ale i gracze, pomysły oraz atmosfera! Oczywiście początki są ciężkie i dobrze jest mieć jakieś zasoby finansowe by rozpocząć, ale wszystko po kolei. . .
Czym musimy dysponować na początku?
1. By zacząć przygodę z siecią musimy się liczyć z tym, że start będzie nas kosztował parę groszy. Musimy wziąć też kilka czynników, w które musimy zainwestować:
* Domena - element adresu DNS wykorzystywanego do nazywania urządzeń w Internecie. Dla przykładu adres kroliczek.net składa się z dwóch nazw domenowych rozdzielonych kropkami. Zakup domeny to koszt około 10-50zł w zależności jaka to domena oraz gdzie ją kupujemy i ile kosztuje przedłużenie. Na start proponuje: HOME.PL, najtaniej na starcie i profesjonalnie, poza tym szybki support - czat online.
*Dobór odpowiedniej domeny - ważne jest, by dobrze przemyśleć co chcemy osiągnąć, przykładowo wybierając domene: cs-siecserwerow decydujemy się ograniczyć głównie do forum o tematyce CS. Najlepszą opcją jest wybranie domeny krótkiej i łatwej do zapamiętania i odmiany (króliczek.net - chodź na króliczka, gram na serwerach królika etc.) Oczywistym jest, że wiele domen jest już zajętych i z tego powodu czasem trzeba kombinować nie rzadko. Optymalną domeną jest domena napisana w jednym ciągu bez znaczników "-" czy przerywana kropką z końcówką .pl / .com / .net / .eu.
2.Serwer www - Serwer www, to miejsce, gdzie instalujemy nasz skrypt oraz dodatki jak amxbans czy psychostaty oraz inne modyfikacje.
*Wybór odpowiedniego hostingu pasującego zarówno do ubogiej kieszeni jak i spełniającego wszystkie wymagania techniczne jest bardzo ciężki i nie trzeba się absolutnie z nim spieszyć. Musimy sprawdzić, czy hosting ma funkcje pozwalające na instalację wszystkich potrzebnych nam skryptów i forum. Liczy się także niezwodność. Musimy się zastanowić, czy chcemy wybrać opcję z góry na rok czy opcję opłaty comiesięcznej. w pierwszym przypadku płacimy małe kwoty za przedłużenie ważności, jednak w odniesieniu do całego roku tracimy najczęściej, gdyż zazwyczaj płacąc za serwer z góry na rok otrzymujemy do 50% rabatu a to sporo w skali roku.
*Osobiście polecam: unixsorm.org - opcja biznes (z góry na rok), jeśli nie mamy pieniędzy by zapłacić z góry na rok lub wziąć serwera z lepszych źródeł to inwestujemy w webh.pl czy najtańsze proserwer.pl (najtańsza opcja nie polecam, jednak ci których nie stać na nic droższego, opcja optymalna).
3. Wybór silnika forum (forum jest najlepszym skryptem do prowadzenia sieci)
*Silnik forum - to skrypt na którym opiera się nasze forum. Serwer gry w brew pozorom jest mniej ważny w rozwoju sieci a niżeli strona.
*Wybór silnika forum - Na rynku jest wiele darmowych jak i płatnych silników for jednak musimy się liczyć z tym, że płatny silnik (IPB, czy vBulletin) kosztuje w granicach 500zł a nie rzadko odnowienie licencji pochłania nie wiele mniejsze koszty. Jeśli więc nie macie pieniążków by zainwestować w taki exclusiv, to proponuje wybór jednego z darmowych, funkcjonalnych skryptów. Na rynku jest ich wiele, jednak ja polecam jeden z dwóch: phpBB bądź MYbb ze wskazaniem na ten pierwszy.
*Wymienione wyżej skrypty for cechują się mnogością dostępnych modyfikacji oraz niezawodnością i dobrze prosperującym supportem. W sieci możemy znaleźć także bardzo dużo skinów i poradników a wszystko oczywiście za friko
*Po wybraniu silnika forum musimy dobrać odpowiedni skin oraz kolorystykę, które będą nam towarzyszyły przez kolejne szczeble rozwoju. Pamiętajcie, że częste zmiany designu oraz kolorystyki czy logo wcale nie wpływają korzystnie na wizerunek sieci, wręcz przeciwnie za każdym razem tracimy na takich zmianach!
*Skiny oraz pluginy możesz znaleźć u nas na stronie: Strony www / pozostałe.
4. Jeśli mamy już hosting i stronę www przychodzi czas na serwer gry.
*Błędem jest postawienie serwera bez kilkunastu osób, które obiecają granie na waszym serwerze. Najlepiej jest zwerbować kilku adminów i kilkunastu stałych graczy, którzy wejdą na serwer nawet jeśli ten jest pusty i pociągną za sobą innych. Jeśli jesteśmy pewni, że mamy to za sobą bierzemy się za kolejny krok - planowanie serwera gry.
*Dla czego napisałem wyżej serwer a nie serwery*??? Ponieważ postawienie więcej niż jednego serwera w momencie gdy nie mamy graczy jest bez sensu. Tracimy pieniądze i czas na skonfigurowanie serwerów, a gracze, których uda nam się przyciągnąć rozpraszają się na kilka serwerów a po pewnym czasie i tak odchodzą, bo nie ma sensu grać na serwerze na którym jest maksymalnie 5 osób. Lepiej zainwestować w jeden konkretny serwer i mieć na starcie kilkunastu stałych graczy, niż 3 serwery o słabych paramaetrach bez pomysłu i o słabej lokalizacji, które spowodują, że gracze się nam rozejdą.
*Dobór rodzaju, lokalizacji serwera oraz firmy hostującej jest kluczowy, gdyż IP serwera nie da się przenieść w przyszłości do innej, tańszej firmy, zmieniając IP stracimy większą ilość graczy, którzy nas odwiedzali! Najlepszym na początek jest serwer FFA, każda dobra serwerownia chlubi się obleganym FFA.
*Hosting, o którym wspomniałem wyżej również ma wielkie znaczenie. Wybierając tanią ofertę z lokalizacją we Francji jest bez sensu i wysokie pingi tylko odstraszą graczy zamiast ich zatrzymać. Optymalna lokalizacja to Warszawa, bądź ewentualnie trochę tańszy i na pewno słabszy Gdańsk. Ja proponuję opcje z Warszawy: Pukawka.pl (najlepszy hosting moim zdaniem mam już dwa lata serwer ffa i jestem bardzo zadowolony. Pukawka zapewnia bardzo rozbudowany panel pozwalający między innymi automatycznie instalować pluginy i co najważniejsze zapewnia wysokie parametry serwera a co się z tym wiąże niski ping). Cena jednak jest dosyć wysoka, dla tego jeśli kogoś nie stać, polecam bardzo dobrą opcję warszawską z zabijaka.pl (mniej opcji słabsze parametry bo to nie ATTMAN, ale jednak to warszawa i naprawdę jeśli porównać cechy serwera do pieniędzy to jest bardzo dobry wybór).
*Początkowo kupujemy maksymalnie 15-17 slotów (z czasem - gdy przybędzie nam graczy powiękrzamy według zapotrzebowania i dokupujemy kolejne).
6. Wszystkie te operacje będą kosztowały mniej więcej:
*Domena na rok - 15zł + serwer www - 90zł (na rok lub ok.12zł na miesiąc) + serwer gry 17 slotów średnio 60zł/mc = z serwerem www na rok ok. 170zł, bądź z serwerem www z opłatą miesięczną - ok90/100zł (oczywiście kupując serwer gry na dłuższy okres czasu niż jeden miesiąc można negocjować cenę lub ilość doliczonych dni ważności, trzeba się tylko ubiegać i targować, jak wspomniałem wyżej liczy się zaangażowanie i zdolności interpersonalne).
7. Jak się zareklamujemy?
* Na początku odpowiednim działaniem jest podpięcie serwera do GameTrackera, przykład: GameTracker FFA oraz sporządzenie gotowej reklamy, którą użytkownicy jak i my sami będziemy mogli rozsyłać na inne fora.
*Możemy też urządzać różnego rodzaju konkursy - pomysłowość jest ważna, nagrodami mogą być Admini czy sloty na naszym serwerze.
*Istnieje taż opcja płatna reklama na google, lub adtaily (ta dróga tańsza i też skuteczna, a cena w zależności ile dni zakupimy i na jakiej stronie).
*Dobrą opcją jest też wynajęcie grafika i skryptera, którzy dopracują wam forum i serwer do perfekcji, z czasem sami się tego nauczycie.
Parę słów ode mnie:
Sam zakładałem naszą sieć 2 lata temu. Płaciłem dosłownie za wszystko nie mając wiedzy i pojęcia za co płacę. Zacząłem z domeną, która nie wpadała w pamięć ludzi - skilof.pl. po roku zmieniłem domenę na kroliczek.net. Przez pośpiech straciłem głównie dużo pieniędzy i nerwów, jednak dobrą opcją był wybór hostingu drogiego ale dobrego z pukawki! Myślę, że człowiek uczy się na błędach i na pewno będąc w jakimś temacie. Poradnik ten zawiera głowne spostrzeżenia i rzeczy, na które powinniście zwrócić uwagę starając się rozkręcić własną sieć.
Jeśli o czymś zapomniałem to proszę o przypomnienie, poradnik będę modyfikował w razie gdy wpadnie mi do głowy coś nowego, co mo.że się wam przydać.
Poradnik anpisany przez Looker* / Hawk* - Kopiowanie na inne fora bez mojej zgody zabronione!
Poradnik na potrzeby Kroliczek.Net

Logowanie »

Do góry

:)